producerat av xponent

Program våren 2019

Vårens program 2019

Vårens första sammankomst är ett föredrag och samtalsstund om Jacopo Tintoretto 500 år, i samverkan med och hos ABF, måndagen den 11 februari kl 18.00. Konsthistorikern professor Görel Cavalli-Björkman håller ett inledande föredrag varefter hon och vår ordförande Hans Lepp samtalar under ledning av vår medlem Carl Tham.

Tintoretto (1518/19 -1594) var en av den italienska renässansens stora konstnärer. Han levde och verkade i Venedig där han fyllde stadens kyrkor och klostermiljöer med sitt dramatiska måleri. Han var också framstående som porträttmålare och återger en lång rad av stadens förnämsta medborgare. ”Tintorettos konstnärsskap är en passionerad kärlekshistoria mellan en man och en stad. De är ett”, skrev Jean Paul Sartre.

Den andra medlemskvällen äger rum 12 mars. Vår medlem Lars Fuhre, Creative director och mångårig lektor vid Beckmans, kommer att tala om den visionäre modeskaparen Mariano Fortuny och hans Palazzo Fortuny.

Mariano Fortuny som levde i Venedig under 1900-talet förra hälft är bl a känd som skapare av den s k Delosklänningen, inspirerad av antikens kläder och som fortfarande finns till försäljning. Fortuny var också formgivare, fotograf och en stor beundrare av Wagner.

Årsmötet kommer att hållas den 24 april på Italienska Kulturinstitutet. Som vanligt blir det förutom årsmötesförhandlingar även ett intressant föredrag och middag. Föredraget kommer att hållas av vår nye medlem radiomannen Tor Billgren, som berättar om sina besök på öar i Venedigs lagun.

Till samtliga träffar skickas särskild inbjudan ut till medlemmarna.