producerat av xponent

Venedigresor med Hans Lepp 2017

 

Venedig med Pro Venezia
3-7 oktober
och

10-14 oktober 2017

Resa höst 17 1

Följ med Pro Venezia till Venedig. Under några intensiva dagar guidar Hans Lepp i Venedig där det bl. a blir en heldag med besök i venetianska trädgårdar. Som alternativ till att stanna hela tiden i Venedig ges möjlighet till att göra en två dagars utflykt till Vicenza på tema Andrea Palladio.

På grund av det stora intresset för resan kommer den att dubbleras, dvs alternativet med två dagars utflykt till Vicenza kommer att genomföras även 10-14 oktober med samma program som det för 3-7 oktober nedan.

Dagsprogram
Dag 1 tisdag den 3 oktober. Flyg Stockholm/Arlanda – Venedig med Norwegian (flyget bokas på egen hand!), avgång kl 09:30, ankomst till Venedig/Marco Poloflygplatsen kl 12:10. Obs! Vi rekommenderar att ni är på Arlanda två timmar före avgång.
Från flygplatsen tar vi oss med hyrd båttaxi till i närheten av vårt hotell, Hotel Messner i stadsdelen Dorsoduro intill kyrkan Santa Maria della Salute.
Efter att vi lämnat bagaget gör vi ett stopp för kaffe och litet att äta. Vi tar oss sedan till f d kyrkan Misericordia där vi dels får beskåda den pannå av Alberti som svenska Pro Venezia varit med att finansiera restaureringen av, dels ta del av verksamheten på detta restaureringscentrum. På kvällen gemensam middag.
Dag 2 onsdag den 4 oktober
Besök i 2 – 3 venetianska privata trädgårdar. Exakt vilka som kommer att besökas vet vi inte idag, men med hjälp av Carla Toffolo på Comitati Privati kommer några trädgårdar att öppnas för oss.
Dag 3 torsdag den 5 oktober – alternativ Kvar i Venedig
För den del av gruppen som blir kvar i Venedig är dagen fri för enskilda studiebesök, bland annat Biennalen.
Dag 4 fredag den 6 oktober – alternativ Kvar i Venedig
På morgonen besöker vi Dogepalatset med vår venetianska guide som talar svenska. Vi kommer att få en grundlig genomgång av hela palatset och alla dess enastående konstverk.
Därefter gör vi också besök i några mindre kända kyrkor i staden, däribland Santa Maria dell’Orto, San Giacomo dell’Orio samt ytterligare någon kyrka. Gemensam avskedsmiddag på kvällen.
Dag 3 torsdag den 5 oktober – alternativ Palladio och Vicenza
Vi lämnar Venedig efter frukost och tar oss med buss längs Brentakanalen där de rika venetianska familjerna byggde sina sommarvillor. En upplevelserik dag ligger framför oss och vi inleder den med att besöka Villa Foscari, ofta kallad ”La Malcontenta”, ritad av Andrea Palladio vid mitten av 1500-talet. Med sin arkitektur baserad på symmetri och proportioner samt med sin 1570 publicerade ”Quattro libri dell’architettura” (”Fyra böcker om arkitekturen”) är Palladio en av de mest inflytelserika arkitekterna genom tiderna. Över hela världen möter man Palladioinspirerade palats och kyrkor med de typiska kolonnprydda förhallarna. Bland byggnader direkt influerade av hans verk märks bl a Thomas Jeffersons Montecello i Virginia, USA, och i Sverige bl a Gunnebo slott utanför Göteborg. Under vår rundvandring får vi även ta del av den omfattande restaurering som familjen Foscari genomfört efter att man återköpt den stolta egendomen på 1970-talet.
Vi besöker sedan Palladios Villa Maser/Barbaro från 1560-talet med fresker av konstnären Veronese (Paoli Caliari), känd bl a för sina stora målningar med historiska och religiösa motiv. Vår lunch får vi njuta i villans vackra ekonomibyggnader. Vi avslutar vårt program med att bese Villa Emo, ett av Palladios sena verk uppfört 1559. Villan var i familjen Emos ägo ända till 2004. Den präglas av strikt symmetri och inramas av två kolonnader som tidigare omslöt verksamheter till gårdens jordbruk. På sen eftermiddag anländer vi till Vicenza där vi bor på centralt hotell. Middag på egen hand.
Dag 4 fredag den 6 oktober – alternativ Palladio och Vicenza
På förmiddagen guidar Hans Lepp i Vicenza. Vi ser allt från romerska lämningar till Palladios la

Villa Emo/Barbaro

Villa Emo/Barbaro

Basilica och den berömda teatern, Teatro Olimpico, som anses vara den äldsta teatern med tak. Den slutfördes 1582 och blev det sista verk Palladio var delaktig i, han avled 1580. Därefter ägnar vi oss åt den vackra kyrkan Santa Corona med bl a en Bellinimålning. Efter förmiddagskaffe på egen hand besöker vi Palladiomuseet. Lunch äter vi på egen hand innan vi på eftermiddagen med buss tar oss till Palladios mest berömda byggnad Villa Rotonda. Med sitt flacka kupoltak och tempelfasader i alla väderstreck har villan, representerande renässansens formideal, inspirerat till byggnader över hela världen. Vi fortsätter så till Villa Montruglio, där contessa Camerini visar oss runt och välkomnar oss till vinprovning. Vi intar sedan vår avskedsmiddag på en charmig,  närbelägen trattoria.
Lördag den 7 oktober.
För gruppen i Venedig:
Avfärd med taxibåt kl. 10:15.
För Palladiogruppen: Avfärd från Vicenza kl 09:00.
Kl 13:05 Hemresa med direktflyg från Marco Poloflygplatsen i Venedig. Ankomst Arlanda kl 15:35.

hans-leppHans Lepp är kulturråd, konsthistoriker och diplomat utbildad i Sverige och Italien. Åren 1991-1994 var han Sveriges första kulturattaché i det åter självständiga Estland. Han har under åren som kulturråd vid Svenska Institutet varit initiativtagare till flera större kultursamarbeten mellan Sverige och Italien. Hans är även ordförande i Svenska Pro Venezia.

Resefakta:
Tid: 3-7 oktober 2017. Flyg bokas på egen hand!
Pris: 9 350 SEK för alternativ Kvar i Venedig, för del i dubbelrum.
Tillägg: 3000 SEK för enkelboende i dubbelrum.
I priset ingår: 4 hotellövernattningar på trestjärniga Messner Hotel, www.hotelmessner.com, 4 hotellfrukostar, två middagar med vin, båttaxi Flygplatsen – hotellet T&R, Vaporettokort under vistelsen, inträden enligt program (ej Biennalen), Hans Lepp som guide samt lokala guider.
Pris 10 800 SEK för alternativ Palladio och Vicenza, för del i dubbelrum.
Tillägg 3000 SEK för enkelboende i dubbelrum.
I priset ingår: förutom två dygn i Venedig enl ovan, två hotellnätter i Vicenza på centralt
hotell, en middag och en lunch, samtliga inträden och transporter enligt program.

Intresseanmälan senast 8 februari till ola@mejtresor.se, tel 0704-220174

Mejtresor AB, org nr. 559015-3838 är medlem i Svenska Resebyråföreningen och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.