producerat av xponent

Medlemsresan 1-5 oktober 2019

Under fyra dagar i början av oktober gjorde en grupp medlemmar från Pro Venezia ett mycket innehållsrikt och lyckat besök i lagunstaden, detta år med tyngdpunkten lagd på lagunen och dess framtid. Vår första dag började emellertid på Gallerie dell´Accademia där direktören själv, Dr Giulio Manieri Elia, tog emot och visade oss bland annat den nyrenoverade målning av Vasari som Pro Venezia bidragit till att inköpa och som därmed kunnat återbördas till Venedig.

Det charmiga campot utanför vårt charmanta hotell La Residenza. Lugnt, nära Marcusplatsen och kajen

 

Dr Manieri Fina beskriver renoveringsarbetet

I salen med magnifika väldiga målningar av Carpaccio, här Ambassadörernas ankomst

Samma eftermiddag besökte vi Provveditore alle Opere Pubbliche där dottoressa Zincone och  två av hennes medarbetare gav oss en orientering om läget i lagunen och om det gigantiska projektet MOSE, till vilket vi återkommer nedan.

Morgonen därpå hade vi ett mycket uppskattat frukostmöte med Carla Toffolo som redogjorde för de olika insatser – forskning, restaurering, utbildning av hantverkare och utgivning av skrifter – som koordineras genom i comitati privati, en mängd organisationer i Italien och internationellt med stöd till Venedig som gemensamt mål. Carla gav också en engagerad beskrivning av mer vardagliga svårigheter som möter Venedigs allt färre invånare, däribland 30 miljoner(!) turister varje år, varav bara en del bidrar nämnbart till stadens ekonomi.

Carla Toffolo har samlat oss i hotellets praktfulla sal

Vad har de här att göra?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till fots begav vi oss till Palazzo Grimani vilket genom ett enastående engagemang från Toto Bergamo Rossi och Venetian Heritage bitvis återställts i sitt 1500-talsskick.

Toto Bergamo Rossi introducerar oss till Palazzo Grimanis skatter

Den otroligt rika skulptursalen i Palazzo Grimani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett magnifikt intarsiabord

 

 

 

 

 

 

 

Antonio Grimani, palatsets byggherre, doge 1521-1523 – inte att leka med

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samma eftermiddag träffade vi de studenter (och deras lärare) som studerar svenska vid Ca´Foscari, Venedigs universitet – 30 per årskurs! Institutionen kommer att för läsåret 2020/21 få ett mindre penningbidrag från Pro Venezia, i syfte att kunna behålla sina studenter. Dagen slutade med ett besök hemma hos Toto Bergamo Rossi i hans magnifika palats, Palazzo Gradenigo.

Den utmärkt väl svensktalande läraren Massimo Ciaravolo med några av sina duktiga tredjeårsstudenter

En av föreläsningssalarna – något för Akademiska Hus att ta efter?

 

 

I salongen hemma hos Toto Bergamo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdagen ägnades helt åt lagunen ombord på egen förhyrd båt modell större. I en byggnad på Arsenalens område har Consorzio Venezia Nuova sitt kontor där vi fick en gedigen information om främst MOSE-projektet men också många andra insatser som görs för att skydda och restaurera lagunen. De uppfällbara klaffar som ska hindra extrema högvatten att översvämma staden beskrevs ingående – ett enormt projekt. Klaffarna är nu installerade i lagunens tre inlopp och är planerade att efter 15 års arbete börja kunna användas 2021. Efter att ha passerat Lidos norra inlopp och sett en av MOSE-installationerna på håll besökte vi Torcello med lekamlig (lunch) och andlig (Santa Maria Assunta) spis. Avslutningsvis landsteg vi även på San Francesco del Deserto och besökte munkklostret.

Biennalen märktes även vid Arsenalen

 

 

MOSE-projektet presenteras av Elena Zambardi, intressant och imponerande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den flytande plattform som använts vid MOSE-installationerna

Djävulsbron på Torcello

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mulen morgon övergick i strålande sol, vilken lagundag

Fredagens enda gemensamma programpunkt var ett besök i Palazzo Labia. Palatset som tillhör den italienska radion är stängt för besökare, men genom Toto Bergamo Rossis försorg fick vi göra ett besök och se Gian Battista Tiepolos magnifika fresker från 1740-talet i den stora balsalen. Under eftermiddagen besökte flera av deltagarna Biennalen medan andra var på det återöppnade Museo Storico Navale – eller strosade. Kvällen avslutades med en trevlig middag på trattoria  la Madonna.

En av Tiepolos fresker i Palazzo Labia

 

 

 

 

 

 

 

Så var även denna resa slut – en applåd för vår fantastiske reseledare Hans Lepp!