producerat av xponent

Nybörjarresa till Venedig April 2012

Ingen resa till Venedig utan att titta till våra lejon

I rykande snöstorm lyckades vi i gryningen till allas förvåning komma i tid till Arlanda för avfärd till våra drömmars mål. Ett par timmars försening dämpade inte den goda stämningen och när vi till slut i i egen taxibåt gled nerför Canale Grande och landade vid hotellets egen brygga var lyckan fullständig.

Litet omkastning i programmet för eftermiddagen krävdes förstås men att först av allt besöka det unika Peggy Guggenheimmuseet satte ribban högt. Ingenting kunde därefter hindra våra ivriga nybörjare från att fortsätta till Marcusplatsen och åka upp i Campanilen för att njuta av utsikten.

Tre dagar hade vi på oss och utan att stressa såg vi ”allt” som man bör en första gång. Dogepalatset, Basilican San Marco, Ca Rezzonico, Scuola Grande di San Rocco bland annat. Av Lars Gundberg fick vi innehållsrik och synnerligen intressant dokumentation om de största sevärdheterna. En av resans höjdpunkter var besöket på glasön Murano där vår medlem, glaskonstnären Berit Johansson med sin keramikerkollega Lasse Frisk, i en av hyttorna visade hur den mest exklusiva glastillverkningen går till. Glasblåsarmästaren Silvano trollade med glödande massa framför våra ögon.

Sverige har en ny konsul i Venedig, ordföranden i stadens hotellägarföreningVittorio Bonacini. Han bjöd hela gruppen på mottagning i sitt trevliga Hotel Continental. Det blev en lång, livlig och intressant diskussion där vi fick höra mycket om Venedig idag och inte minst om problemen med stigande vatten och det omdiskuterade MOSE projektet.

Trevliga, goda måltider åt vi förstås. En kväll avslutades med Vivaldikonsert i kyrkan Santa Maria della Pietà där den store kompositören själv var verksam.

Glada, tacksamma, och litet trötta återvände vi till Stockholm fulla av oförglömliga minnen.

Gabrielle, Nina och Björn beundrar utsikten från Guggenheimmuseet

 

Andra dagen vaknade vi till hällande regn, Venedig var vacker ändå

 

I hotellets trädgård

 

Kaffepaus i solen på Campo Santa Margherita

 

En stor vas skall det bli som Berit Johansson och mästaren Silvano arbetar med