producerat av xponent

Äntligen fungerar portarna!

Äntligen fungerar portarna som ska hindra högvattnet att tränga in i Venedig

I tidningen Corriere del Veneto kunde man 6 oktober läsa att venetianarna lördag morgon 3 oktober väntade med spänning på om de stora portarna, som skiljer lagunen från Adriatiska havet, skulle kunna hindra det aviserade högvattnet att tränga in i staden och lägga stora delar av Venedigs torg och gator under vatten.

Kl. 08.35 satte man igång portarna vilka under 1 timme och 20 minuter sakta höjde sig och hindrade vattenmassorna att forsa in. I lagunen var vattennivån oförändrat 70 cm, utanför portarna steg nivån till 132 cm.

Först kl 16.15 öppnades portarna igen och de fartyg som väntat i Venedigs hamn kunde segla ut.

Det utdragna projektet MOSE som kantats av skandaler och korruption samt kostat astronomiska summor fungerade till slut.

MOSE står för MOdulo Sperimentale Elettromeccanico, ett projekt som initierades redan 1987, men började byggas 2003 och som invigdes i närvaro av premiärminister Conte 10 juli 2020. Lördagen 3 oktober användes portarna för första gången för att hindra högvattnet att tränga in.

På sikt kommer MOSE inte att aktiveras varje gång som Adriatiska havets vatten stiger. Lagunen behöver friskt havsvatten varje dag och således kommer venetianarna och turisterna att behöva sina stövlar även i framtiden. Men tanken är att man ska kunna hindra stora katastrofer likt den som ägde rum 12 november 2019.

Hans Lepp