producerat av xponent

FLORA IN VITRO – pärlblommor i Venedig

Hösten 2015 hade Pro Venezia glädjen att inbjuda sina medlemmar till föredrag av Georg Ragnar Levi om pärlblommor och visning av en del av hans omfattande samling. Detta var på bekvämt avstånd i Thielska Galleriet, men nu hösten 2017 har vi chansen att se en utställning ur hans samling i Venedig, se nedan. Hoppas att några av våra medlemmar har möjlighet att utnyttja detta tillfälle!


 

Utställningen FLORA IN VITRO av Georg Ragnar Levi

Pärlblommor är ett fascinerande men nästan bortglömt historiskt hantverk, med rötter i den berömda venetianska tillverkningen av glaspärlor.

Kulturcentret Palazzetto Bru Zane i Venedig visar nu Georg Ragnar Levis utställning FLORA IN VITRO. Utställningen öppnar i samband med Venice Glass Week den 10 september 2017 och pågår fram till och med den 10 oktober. http://www.theveniceglassweek.com/tvgw/about/?lang=en

Foto: Edvard Koinberg

Foto: Edvard Koinberg

Levi lyfter här fram det traditionella hantverk där blommor formas av gnistrande glaspärlor som träs på metalltråd. Levi har tidigare skrivit en bok i ämnet, ”Blomma för alltid – Pärlhantverk från Frankrike och Venedig” (Langenskiöld, 2015). Hans unika samling, som tidigare har visats i en specialutställning på Thielska Galleriet i Stockholm, presenteras nu i venetiansk palatsmiljö.

Pärlblommorna har ofta tillkommit som kärleksgåvor – till minne av en person eller en högtid som dop eller bröllop. Titeln FLORA IN VITRO syftar på blomman som har lyfts ur sitt biologiska sammanhang och förevigats i glas. Den har blivit ett minne bevarat för alltid.

I utställningen visar Georg Ragnar Levi ett urval från sin privata samling av 1000 antika och nya handgjorda pärlblommor från Venedig, Frankrike och andra platser.

Foto: Edvard Koinberg

Foto: Edvard Koinberg

 FLORA IN VITRO av Georg Ragnar Levi visas 10 september – 10 oktober, 2017 (under Venice Glass Week den 10–17 september, öppet 10:00–18:00, samt från 18 september öppet 14:00–18:00 (sön stängt). Palazzetto Bru Zane, San Polo 2368, 30125 Venezia. Vaporetto